30 srpna

Jak podpořit své zdraví čokoládovými dobrotami?!

1  komentářů

Taky se ti, když se řekne slovo čokoláda, rozzáří oči, sbíhají sliny, ale zároveň tě přepadají myšlenky typu “ale to bych přece neměla”?

A co když ti řeknu, že já si čokoládové dobroty dopřávám klidně každý den, a to bez jakýchkoli výčitek? Nevěříš? 🙂

Ona totiž není čokoláda, jako čokoláda. A ano, je pravda, že pokud ti v hlavě vyskočila klasická milka nebo studentská pečeť ze supermarketu, tak asi nejsme naladěny na stejnou vlnu, to ale brzy napravím!

Protože čokoládovými mlsky v mým podání nejenže ukojíš svůj mlsný jazýček, ale zároveň podpoříš svou imunitu a celkové zdraví!

CO, JAK ?!

Pravá kvalitní čokoláda je totiž ve svém základu ultra superpotravinou! A to díky základní ingredienci – kakaovým bobům, případně z nich získaného kakaového prášku.

 

Kakao je jedna z nejbohatších potravin na antioxidanty, čímž:

  • Posílí tvou obranyschopnost.
  • Pomáhá od nachlazení až po prevenci rakoviny.
  • Zpomalí proces stárnutí.
  • Podporuje výkon a regeneraci díky minerálům jako je hořčík, zinek, fosfor a další.

Současně ale dodá tvým jídlům božsky čokoládovou chuť. Samozřejmě, ten pravý kvalitní 100% kakaový prášek je sám o sobě dost hořký, každopádně právě tenhle ti zajistí všechny ty zdravotní benefity, které jsem zmiňovala výše, protože si zachovává cenné látky v účinné podobě! Já mám třeba už leta osvědčený raw kakaový prášek od značky Purasana.

A pokud máš ale přece jen mlsnější jazýček a chceš mít jakoukoliv svou “mňamku” trochu sladší, můžeš přidat nějakou verzi zdravějšího sladidla (erythritol, čekankový sirup,…).

Taky jsem tu pro tebe nachystala menší inspiraci, díky kterým během chvilky vykouzlíš to nejčokoládovější kombo, které tě zasytí, dodá vitamíny a minerály a současně uspokojí tvé chutě.

ČOKO poleva/pomazánka

Na polevu smíchej 2 větší čl raw kakaa, cca 10 čl vody, 1,5 čl čekankového sirupu. Množství vody koriguj podle požadované konzistence. Když dáš vody méně, dostaneš z toho výbornou čoko pomazánku.

 

ČOKO bowl

Do výkonného mixéru dej 100 g mražené lesní směsi, 150 g jogurtu, 20 g čokoládového proteinu, 1 velkou pl raw kakaa. Potom přendej do mísy a dozdob čímkoliv, co máš ráda.

 

ČOKO kaše

Do uvařené kaše vmíchej odměrku čokoládového proteinu a 1 pl raw kakaa. Díky zvolení dobře vybraného proteinu dostaneš luxusní krémovou konzistenci. Vše důkladně promíchej, dokud kaše nezhoustne.

 

A co čokoláda? Jako opravdu ČOKOLÁDA?

Když si budeš chtít pořídit  přímo čokoládu a nejen kakaový prášek pro přípravu čoko dobrůtek, tak musím určitě zdůraznit – čti etikety! Určitě nevěř jen známé značce nebo hezkému obalu. Vždy by měla být na prvním místě ve složení kakaová hmota, poté kakaové máslo a co nejmenší množství cukru a ideálně, aby byl až někde v závěru složení. Kvalitu vždy poznáš podle toho, že nemáš potřebu sníst na posezení celou tabulku. Proč? No protože tvůj mozek nedostane žádný “cukrový” signál k nekontrolovatelnému jedení až dokud ti nezbyde v rukou jen prázdný obal. Poznáváš se? 😀 

U výběru čokolády se tedy nestačí dívat jen na % kakaa.

Protože, když si dáš čokoládu v domnění, že je kvalitní jen proto, že je hořká, tak můžeš být i hodně daleko od pravdy.

I do hořké čokolády, a to i té více %tní totiž výrobci často přidávají spoustu cukru a „x“ dalších blbin. Když si tedy vybíráš hořkou čokoládu, podívej se vždy na zadní obal a srovnej si množství cukru na 100 g mezi jednotlivými druhy. Přijdeš totiž na to, že ho je ve většině klasických hořkých čokolád, jako téměř všude, zbytečně moc.

Ideální samozřejmě je, pokud čokoláda cukr neobsahuje vůbec nebo je tam přidaný třeba nějaký bio kokosový nektar apod., ale to jen tak v klasickém supermarketu neseženeš.

A v úplně tom nejlepším případě vybírej „raw“ hořké čokolády. Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, by se měly přičíst především nešetrnému zpracování kakaa ve velkých potravinářských společnostech, které surovinu rafinují a přidávají k ní velké množství, jak jsem už psala výše, bílého cukru a dále sušeného mléka, různých dochucovadel a ztužených tuků. 

Čokoláda, která je vyrobena z nepražených kakaových bobů v jejich nefalšované podobě, je bohatá na výživné látky a je stejně jako kvalitní raw kakaový prášek zdraví prospěšná.


Mohlo by se ti také líbit

Přírodní sexy opálení už za 4 hodiny

Na kvalitě vody záleží! Aneb proč filtrovat svou vodu?

Sem hoď svůj koment

Tvá e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}