Období příprav na zimu je v plném proudu! Od té doby, co máme zahrádku se toho snažíme co nejvíc využívat a i když nás velmi často tlačí čas, je pro nás kvalitní strava velmi důležitá. Snažíme se tedy pěstovat co nejvíce ovoce a zeleniny, abychom mohli mít v létě nejen co nejkvalitnější potraviny, ale také, abychom se mohli zazásobit na nadcházející měsíce - nejvíce formou zavařování a případně zamrazení (maliny, nakrájená jablíčka) např. do buchet, koláčů nebo i zmrzky. Navíc lidi často ze svých zahrádek nestíhají potraviny využít a darují je ve svém okolí nebo je můžete dostat od rodičů, babiček, sousedů,…. Využijte toho, berte co vám kdo nabízí ať si můžete na zimu připravit své vlastní bio sklenice plné hojnosti. PS: Nezapomeňte, že v lese toho také můžete spoustu najít. Např. borůvky nebo ostružiny, které při správném uchování v zimě jako když najdete. Pokud si nejste jistí, na zavařování najdete plný internet návodů a postupů, ale podělím se tu s vámi o své osobní tipy, co se týče zpracování konkrétních potravin. 🍓Z drobného ovoce se hodí připravovat čiré rosoly, džemy, marmelády, šťávy a kompoty. 🍏Z jablíček zase připravuji povidla do koláčů, čirý jablečný rosol nebo také jablečný džem. Moc ráda zavařuji podušená jablíčka spolu se skořicí a hřebíčkem. Pokud máte na zahradě další ovoce jako broskve, švestky apod, můžete s nimi naložit stejně - povidla, marmeládu, kompot či sirup,... 🥒Okurky nakladačky - celé okurky steriluji v kyselém nálevu, můžete je také nakrájet a připravit si z nich nakyslý okurkový salát. 🍅Rajčata - máme jich poměrně nadbytek a nestíháme je jíst čerstvé, tak je zpracovávám do jednoduchého rajčatového kečupu, rajského protlaku či rajčatové passaty. Můžete je taky sterilovat ve sklenicích rozpůlené a bez nálevu. 🫑 Papriky spíše stíháme jíst čerstvé, ale když jsou nějaké navíc, zavařuji je pečené a je to moc dobré. Případně je podusím spolu s rajčaty, zavařím a připravím si tak základ na lečo. 👇POKRAČOVÁNÍ V KOMENTÁŘI👇
Období příprav na zimu je v plném proudu! Od té doby, co máme zahrádku se toho snažíme co nejvíc využívat a i když nás velmi často tlačí čas, je pro nás kvalitní strava velmi důležitá. Snažíme se tedy pěstovat co nejvíce ovoce a zeleniny, abychom mohli mít v létě nejen co nejkvalitnější potraviny, ale také, abychom se mohli zazásobit na nadcházející měsíce - nejvíce formou zavařování a případně zamrazení (maliny, nakrájená jablíčka) např. do buchet, koláčů nebo i zmrzky. Navíc lidi často ze svých zahrádek nestíhají potraviny využít a darují je ve svém okolí nebo je můžete dostat od rodičů, babiček, sousedů,…. Využijte toho, berte co vám kdo nabízí ať si můžete na zimu připravit své vlastní bio sklenice plné hojnosti. PS: Nezapomeňte, že v lese toho také můžete spoustu najít. Např. borůvky nebo ostružiny, které při správném uchování v zimě jako když najdete. Pokud si nejste jistí, na zavařování najdete plný internet návodů a postupů, ale podělím se tu s vámi o své osobní tipy, co se týče zpracování konkrétních potravin. 🍓Z drobného ovoce se hodí připravovat čiré rosoly, džemy, marmelády, šťávy a kompoty. 🍏Z jablíček zase připravuji povidla do koláčů, čirý jablečný rosol nebo také jablečný džem. Moc ráda zavařuji podušená jablíčka spolu se skořicí a hřebíčkem. Pokud máte na zahradě další ovoce jako broskve, švestky apod, můžete s nimi naložit stejně - povidla, marmeládu, kompot či sirup,... 🥒Okurky nakladačky - celé okurky steriluji v kyselém nálevu, můžete je také nakrájet a připravit si z nich nakyslý okurkový salát. 🍅Rajčata - máme jich poměrně nadbytek a nestíháme je jíst čerstvé, tak je zpracovávám do jednoduchého rajčatového kečupu, rajského protlaku či rajčatové passaty. Můžete je taky sterilovat ve sklenicích rozpůlené a bez nálevu. 🫑 Papriky spíše stíháme jíst čerstvé, ale když jsou nějaké navíc, zavařuji je pečené a je to moc dobré. Případně je podusím spolu s rajčaty, zavařím a připravím si tak základ na lečo. 👇POKRAČOVÁNÍ V KOMENTÁŘI👇