16 dubna

Moje cesta k barefoot obuvi, zdraví a spokojenosti

0  komentářů

Možná jsi o barefoot už mnohokrát slyšela, ale neměla jsi odvahu nebo důvod, proč jej dál zkoumat. Jak si ale jednou vyzkoušíš “bosé obouvání”, nejspíš se do něj zamiluješ a k dřívější obuvi se už ani nevrátíš. Přesně jako já zhruba před dvěma lety.

Když jsem se po porodu rozhodla vyzkoušet barefoot obuv, hnala mě převážně zvědavost. V rámci mé snahy o celkově zdravý životní styl to byl zkrátka jen další dílek do skládačky. Brzy se ale ukázalo se, že správné obouvání je mnohem důležitější, než jsem si myslela.

Správný pohyb vyžaduje správně zvolenou obuv

Pohyb je nedílnou součástí života každé z nás a tím nejpřirozenějším pohybem ze všech je obyčejná chůze. Od chvíle, kdy ráno vstaneme z postele až do okamžiku, kdy do ní večer zase uléháme více či méně chodíme. Většinou řešíme, kolik kroků bychom měli denně ujít, v jakém tempu, jakým sportem chůzi doplnit - ale kolik z nás reálně řeší, v čem vlastně chodit, aby chůze mohla být co nejvíce prospěšná? Naše nohy si přece zaslouží to nejlepší!

Když jsem se začala o barefoot obouvání zajímat, kritickým okem jsem zhodnotila aktuální vybavení mého botníku a samozřejmě jsem zjistila jediné. Moje původní boty kopírovaly snad všechny nevhodné módní trendy, jako například špatný sklon boty, vyvýšení zadní části, zúžená špička... Všechno to, co nohu z dlouhodobého hlediska deformuje, způsobuje kuří oka, vybočené palce a další mnohem komplexnější nepříjemnosti jako bolesti zad a těla celkově.

Jaký byl můj přechod

I přestože se doporučuje přejít na barefoot obouvání postupně, nebyla bych to já, kdybych do toho neskočila po hlavě! Ze dne na den jsem tak vyřadila téměř všechny své boty, objednala si první dva páry barefoot obuvi a střídala jen je

Svůj dosavadní botník jsem postupně rozprodala, a když přišlo na pořízení dalších bot (nové roční období, příležitost apod.), dívala jsem se už jen po barefootech a šetřila si na ně z prodaných starých bot. Díky tomu jsem postupně přešla kompletně na barefoot a víš co? Nemohla jsem udělat lépe!

Tajemství barefoot obuvi

Ve stručnosti bych ti tu chtěla předat pár bodů v čem spočívají odlišnosti mezi barefoot a klasickou obuví. Jaké zdravotní benefity ti bosé obouvání vlastně přinese? Tady máš hlavní poznávací znamení barefootek:

  • Tenká a flexibilní podrážka
    Barefoot obuv má typicky velmi tenkou podrážku, často 3-10 mm, která je díky tomu velmi flexibilní. To umožňuje noze se snadno ohýbat a otáčet a také citlivě vnímat terén.  
  • Široký prostor pro prsty
    Díky volnému a širokému tvaru boty se mohou prsty na noze rozprostřít zcela bez omezení. To zlepšuje rovnováhu a stabilitu, ale také podporuje přirozenou anatomii nohy.
  • Nulový drop
    "Drop" je výraz, který vyjadřuje rozdíl ve výšce mezi patou a špičkou obuvi. Pro barefoot obuv je typický nulový drop, což znamená, že pata a špička jsou ve stejné výšce. Tato poloha nohy napodobuje i v botech chůzi naboso a tak podporuje přirozenější postavení těla.
  • Lehké, pružné a prodyšné materiály
    BF obuv bývá velmi lehká, což minimalizuje zátěž nohy při chůzi či běhu. Použité materiály jsou obvykle měkké, pružné a prodyšné, což umožňuje noze "dýchat" a přizpůsobit se teplotním změnám a podmínkám prostředí. Pokud navíc svěříš výběr své BF obuvi specializovanému obchodu jako je například naBOSo, můžeš se těšit také na obuv z ekologicky šetrných materiálů, které šetří životní prostředí a jsou zcela zdravotně nezávadné.

Barefoot obuv pro dospělé i děti

Pokud chceš svému tělu a chodidlům pomoci, je chození bosky vážně ta nejlepší volba! Díky přirozené chůzi naboso dochází ke správnému zapojení svalů jak v chodidle, tak v celé noze, což ovlivňuje zádové svalstvo a tím i správné držení celého těla. Bohužel ale ne vždy můžeš chodit bez bot, a proto jsou barefoot  boty navrženy tak, aby tvá chodidla chránily, ale zároveň co nejlépe simulovaly bosou chůzi!

Z vlastní velmi intenzivní zkušenosti s BF můžu potvrdit, že i já jsem pocítila zlepšení dřívějších zdravotních problémů! Mé potíže a bolesti zad jsou pryč a malíčky na nohou už nehyzdí deformity v podobně nevzhledných kuřích ok, které se mi z předchozí obuvi dělaly. 

Barefoot obouvání ovšem není ideálním řešením pouze pro dospělé, ale také pro děti! Stále více maminek si uvědomuje, že právě v období růstu dětského chodidla je třeba, aby obuv umožnila nohám přirozený vývoj bez omezení. A právě nošení tradiční obuvi může přirozený tvar nohy deformovat a vést tak k dlouhodobým problémům.

Lehké a měkké materiály barefoot obuvi podporují nejen stabilitu a rovnováhu, ale také posilují svaly a vazy na nohou. Nulový drop zase zlepšuje správné držení těla. Barefoot obuv tak umožňuje dětem hýbat se volně, instinktivně a pohodlně bez omezení.

Naboso jedině s naBOSo aneb Jak si vybrat BF obuv

Sama už nyní možná tušíš, že vybrat si první barefoot obuv nemusí fungovat na 2 kliknutí jako u klasické obuvi. Každé chodidlo je totiž jiné a aby tento typ obouvání přinesl tvému tělu maximální benefity a tvým nohám úlevu, je třeba, aby byla barefoot obuv vybrána přesně a vhodně.

Rozhodně proto doporučuji si zejména při prvním nákupu zajet do specializovaného obchodu s BF obuví jako je například naBOSo, kde nakupuji já. Na každé z jejich kamenných poboček ti nohu dokonale proměří (zvládneš to ale i sama dle správných návodů, jako například zde) a doporučí ti vhodný typ BF bot přesně pro tebe. I v barefoot obuvi jsou totiž rozdíly a každému může vyhovovat jiný styl i značka. Někdo potřebuje větší podporu a lehce pevnější typ barefoot, někomu bude třeba sedět pravý opak.

V naBOSo ti také poradí s péčí o boty i s nejlepším způsobem, jak si na nové boty nejsnáze zvyknout. Po první konzultaci už budeš vědět, jaká značka a typ obuvi ti vyhovuje a nakupovat pak můžeš jednoduše online z pohodlí svého domova. Co víc si přát!

Vyzkoušej i ty barefoot obuv a uvidíš jak pozitivní vliv může mít na celkovou pohodu a zdraví nejen tebe, ale i tvé rodiny. Já rozhodně v bosém obouvání pokračuji dál! V této změně vidím opravdový smysl a od samého začátku si své rozhodnutí nemůžu vynachválit.  


Mohlo by se ti také líbit

Zelenější, čistější a šťastnější: Proměna hlavních místností v non-toxic oázu

Zelenější, čistější a šťastnější: Proměna hlavních místností v non-toxic oázu
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Sleduj mě na Instagramu