28 ledna

Jak v těhotenství zvládnout chutě na nezdravá jídla

0  komentářů

Pokud jsi zvyklá jíst zdravě, v těhotenství to může být najednou všechno jinak... To, že se většině žen mění v těhotenství chutě, není totiž nic neobvyklého. Jenže zrovna v tomto období by měla být strava tvou prioritou. A co teď, když máš chutě na nezdravé potraviny?

Já osobně jsem se toho dost obávala, ale nakonec jsem místo bláznivých chutí jedla pořád stejně od samého začátku. Měla jsem jen větší chuť na ovoce a v prvním trimestru více na studená jídla, ale jinak jsem se stravovala stejně jako před těhotenstvím. Ale u každé z nás to může být úplně jinak, a tak se nelekni, když v průběhu těhotenství najednou dostaneš chuť na nezdravé potraviny. Poradím ti, co s tím.

Najdi si zdravější alternativu

Pokud se nechceš svým chutím úplně poddat, chceš je uspokojit, ale zároveň dopřát svému tělu a miminku tu nejlepší výživu, pak mám pro tebe dobrou zprávu – téměř vždy se dá totiž k tomu, na co máš chuť, najít zdravější a výživnější alternativa. 🙂

Například:

  • Místo zmrzliny z obchodu si rozmixuj mražené ovoce s jogurtem nebo tvarohem (bílým tofu), případně doslaď trochou čekankového sirupu nebo jiného zdravějšího sladidla.
  • Pečivo si upeč doma kvalitní žitné z kvásku nebo se poohlédni po kváskovém ve zdravé výživě.
  • Tavený sýry, které těhulky často zmiňují, nahraď kvalitním gervais nebo tvarohovými pomazánkami, např. ze scuk.cz.
  • Sladké dezerty a koláče si můžeš doma připravit zdravěji, a přesto chutně (spoustu inspirace najdeš na mém IG profilu).

Vždy to jde. Jen je potřeba nastavit si priority. Je pro tebe přednější dočasné ukojení poblázněných chutí, anebo zdraví? A pokud by sis náhodou s nějakou alternativou nevěděla rady, neboj se mi napsat! Ráda ti nějakou vymyslím! Jsem v tom docela přeborník! 😀

Mimoto jsem na tyto chutě myslela při sepisování  e-booku Zdravé (nejen) těhotenství a připravila v něm pro tebe pestrý 7denní jídelníček plný zdravých dobrot, díky kterým na nějaké mlsání nebudeš mít ani pomyšlení!

Ovšem mnohem horší než chutě na nezdravé potraviny, které se silou vůle dají překonat, je nechutenství, se kterým se potýká velké % žen a nejde tak snadno ovlivnit.

Pokud se tě to týká, o to víc je důležité do sebe v možných chvílích dostat to nejvýživnější jídlo, co jde. Pokud už máš můj e-book viz. výše, tak víš, že jsem se tebou v kapitole č. 13 poradila i o mé osobní tipy pro doplnění důležitých živin i během těchto náročných chvil. 😉

Přeju ti krásné těhulkování a také ať máš těch poblázněných chutí a nevolností co možná nejméně! <3


Mohlo by se ti také líbit

Zelenější, čistější a šťastnější: Proměna hlavních místností v non-toxic oázu

Zelenější, čistější a šťastnější: Proměna hlavních místností v non-toxic oázu
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Sleduj mě na Instagramu