Dělat na Vánoce kokosky jsem v plánu původně vůbec neměla, ale zbyla mi z datlových kuliček spousta kokosu, u kterého jsem nechtěla, aby přišel jen tak na zmar 🙂
Přemýšlela jsem, jak bych ho mohla efektivně zužitkovat a kokosky byly v danou chvíli to jediné cukroví, které mě napadlo. Jenže klasické kokosky jsou dost často z kokosu (jak jinak :D) a spousty cukru. To se mi úplně nelíbilo, ale tak to bych nebyla já, abych si recept trochu nevytunila!
Jsi ready? Jdem na to!

INGREDIENCE (cca 1 plech)
- 250 g strouhaného kokosu*
- 100 g čekankového sirupu
- 4 domácí bílky
- špetka soli
- kokosový olej (nemusí být)*
- kvalitní hořká čokoláda (nemusí být)*
POSTUP
Nejprve si rozehřej troubu na 170 stupňů.
Poté si v míse smíchej kokos s čekankovým sirupem. V jiné nádobě si zase vyšlehej bílky na sníh spolu se špetkou soli.
Pak už jen sníh pomalu vmíchej k připravené kokosové směsi.
Pokud ti ze směsi nepůjdou kokosky tvarovat, tak přidej trochu kokosového oleje a důkladně celou směs opět promíchej (dodá směsi větší pojivost).
Pak už jen tvoř kokosky a při přendání na pekáč vystlaný pečícím papírem je vždy lehce přimáčkni a dvěma prsty utvoř na kokosce "špičku".
Dej do trouby a peč cca 15 minut. Poté nech důkladně vychladnout, aby se ti kokosky nerozpadaly a pokud chceš, můžeš je polít roztopenou hořkou čokoládou! 🙂


Doufám, že si na kokoskách pochutnáš stejně tak, jako my doma 🙂
Ingredience označené * mám z Goodie, kde ode mě máš s kódem domi slevu na každý nákup💚.