Jedno z mých oblíbených vánočních cukroví jsou marokánky. Miluju tu sušenkovito-měkkoučkou strukturu, křupavé oříšky v nich a slaďoučké ovoce… A co teprve ta čokoška na povrchu! Už se ti sbíhají sliny? 🙂
Mám pro tebe dobrou zprávu. Marokánky, které si připravuji doma, neobsahují žádný přidaný cukr a celkově jsou mnohem zdravější, než ty kupované i klasické. Pořád je to celkem kalorická bomba, ale rozhodně dodají tělu spoustu energie a zdraví prospěšných látek, vlákninu, minerály,... A prostě – jsou výborný a stojí za vyzkoušení! 🙂
INGREDIENCE
(1 plech, cca 12 kousků)
- 120 g ovesných vloček bez lepku
- 200 ml mandlového mléka
- 2 PL Ghí
- 3 PL čekankového sirupu
- hrst sušených švestek
- hrst sušených meruněk
- hrst mandlí
- hrst lískových oříšků
- vysokoprocentní čokoláda
- 1-2 PL kokosového oleje
POSTUP
Na pánvi si smíchej Ghí, mléko a sirup. Za stálého míchání nech rozpustit tak, aby se vše hezky spojilo. Poté přidej ovesné vločky, mléko a chvíli míchej, dokud vločky pěkně nenabobtnají.
Švestky, meruňky i oříšky si najemno nasekej a poté vše přidej do směsi připravené na pánvi. Důsledně promíchej a poté můžeš sundat z plotny.
Teď už si jen na plech vyložený pečícím papírem vytvoř marokánky a vlož je do trouby předehřáté na 170 stupňů. Peč cca 20-25 minut. Marokánky nech pořádně zchladnout a připrav si polevu.
Na polevu si rozpusť čokoládu s kokosovým olejem ve vodní lázni a vychladlé marokánky jimi pak buď potřeš, anebo cik cak přeliješ.
Ta vůůůůně! 🙂 Vydržíš je všechny nesníst do Vánoc? 🙂